27.10., петък,  от 18.00 часа в галерия Ромфея“ – Албена

...
27.10., петък,  от 18.00 часа в галерия Ромфея“ – Албена
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив днес и утре!


27.10., петък,  от 18.00 часа в изложба „ Ромфея “ – Албена Михайлова- Бенджи и Елица Рива канят на „ Спектаколо “ OBLIVION/Забрава в изложба „ Ромфея “. Това е третата, последна, артистична акция по плана „ ЖЕНИале2023 “ на художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, добре познати като „ Жените на Ръб-а “. Събитието на Албена Михайлова – Бенджи с Елица Рива е озаглавено,,Спектаколо,, OBLIVION/Забрава и съставлява композиция от изложба-арт инсталация- видео прожекция- концерт – пърформанс, с присъединяване на възпитаници и преподаватели от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив и аудитория.

27.10., петък, от 20 часа – Plovdiv Jazz Fest 

19:00 ч. в бар „ Контрабас “ ще бъде открита изложбата “Jazz Portraits ” на  фотографа Константин Зайков, която включва селекция от портрети на джаз музиканти, снимани по време на фестивали, концерти и на клубните подиуми.

20.00 часа в ДК „ Борис Христов “ – Официалната откриваща вечер на фестивала ще стартира с награждаването за повсеместен принос в джаза на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо Das Weltschmerz Duett, дружно с пианиста Милен Кукошаров. Концертът ще бъде със специфичното присъединяване на Мартин Ташев.  Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България идва Джулиан Лаж –  един от най-характерните и значими китаристи на актуалната сцена, който Ню Йоркър назовава „ китарист от най-висока класа в импровизационната музика “. Той ще бъде на сцената дружно с перуанския контрабасист Хорхе Родер.

23.00 часа – По традиция, всяка вечер след концертите на огромна сцена, фестивалът се придвижва на сцената на Bee Bop Café със страхотни джемсешъни. На 27 октомври от 23:00 ч. преди джемсешънът обаче ни чака още един концерт – на триото на китариста Николай Карагеоргиев с авторската музика на Александър Леков и тълкования на джаз класики.

28.10, събота, от 11:30 ч., в Изследователски център-музей „ Тракарт “, ул. „ Княз Александър I Батенберг “ № 25 ще бъде показана книгата „ Езотерични школи и мистични учения “, част 1, том 2 от нашумялата трилогия „ История и доктрина на мировите религиозни учения “ на Ваклуш Толев. Книгата ще бъде презентирана от доктор Илко Семерджиев – министър на опазването на здравето в интервала 1999- 2001 година и Георги Иванов (Жорж Трак) – Управител на Изследователски център-музей „ Тракарт “.

28.10, събота от 16,30 ч. в книжарница Сиела в МОЛ Пловдив ще се състои показване на стихосбирката за деца и възрастни „ Слънчице в креватче “ от Калин Михайлов. За стихосбирката ще приказва Владимир Тороманов. Ще имате опция да чуете стихове от книгата, да се запознаете наживо с прототипи на част от героите в нея и да получите подпис от създателя ѝ.

28.10., от 18.00 часа, в залата на Драматичния спектакъл – Фондация „ Йордан Камджалов “ провежда концерт, част от национално турне на интернационалните лауреати на известния цигулков възпитател Благородна Танева във връзка нейния 40-годишен празник като учител. В концертите, дирижирани от изключителния маестро Йордан Камджалов, ще вземат участие някои от най-известните ни цигулари – Зорница Иларионова, Яна Дешкова, Гергана Гергова и Цветомир Цанков, както и сегашни ученици на Благородна Танева от Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ София, дружно с неповторимия GENESIS ORCHESTRA.

28.10. от 18.30 ч., Епископска базилика, Концерт от есенното издание на XIV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ” „ Знаменити музиканти на една сцена “ – Мила Георгиева – цигулка, Георги Черкин – пиано

28.10., събота, – Plovdiv Jazz Fest 

16:00 ч. в Bee Bop Cafe  започва изключителната среща с двама музиканти, които имат забележителна роля в развиването и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Те са първите членове на „ Бели, зелени и червени “, а мотив за диалога е 75-годишният празник на музикантите. Събитието ще бъде с присъединяване на Веселин Койчев.

18:00 ч. още веднъж в Bee Bop Cafe, ще настъпи и времето за най-младите в джаза, което фестивалът отделя във всяко издание. Тази година то ще бъде маркирано с концерт на децата от “Art Voice Center ” с началник Руми Иванова и с присъединяване на Иван Гърбачев (пиано).

20 часа в ДК „ Борис Христов “ Първият концерт от нея ще бъде на едно от водещите имена в актуалната европейска джаз сцена – Волфганг Мутшпил. Артист на ECM Records, Мутшпил е считан за един най-влиятелните китаристи от своето потомство. Последните му планове включват колаборация с музиканти като Браян Блейд, Брад Мелдау, Лари Гренадиър, Амброуз Акинмусир и Крис Чийк. Вечерта ще приключи с квартета на още един непредвиден и виртуозен китарист – Шико Пинейро. Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „ Китара “ на списание Downbeat, дружно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс и е номиниран за „ Грами “ през 2021 година за „ Най-добър латино джаз албум “. Участва в планове на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и доста други.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР